česnáček lékařský
postrach kvasinek


Roste na okrajích cest a lesů. Má výrazné česnekové aroma. Nať se používá do polévek nebo pomazánek, na výrobu pesta, případně pro pokročilé jen tak samotná. Obsahuje mimo jíné cennosti i vitamin C, provitamin A, glykosidy působící výborně na potlačení kvasinek a plísní v zažívacím traktu a organickou síru. Dají se snadno sbírat i semena a v zimně je použít na pěstování klíčků. Je to činnost kterou můžete dělat společně s dětmi. Lodyhy se šešulemi před dozráním a vysypáním semen sklidíme a necháme dozrát zavěšené např. v povlaku na polštář. Když šešule začínají pukat poskáčeme na polštáři a pak nad rozprostřenou plachtou za větrného dne oddělíme sypáním z výšky semena od plev. Uchováme v plátěném nebo papírovém sáčku. V zimně klíčíme stejně jako např. řeřichu v nakličovací misce, sklenici nebo v plátěném sáčku. Před klíčením je nutné semena nechat přejít mrazem (ať už v mrazáku nebo za oknem), jinak neklíčí.