jakoUme ocet a jakoUmeboshi
lokální variace na japonskou specialitu
Všude zrají mirabelky. Ve skanzenu v Jindřichovicích pod Smrkem jsem se naučila z nich vyrábět jakoume ocet a jakoumeboshi švestičky, které mají stejné zdravotní účinky jako ty z Japonska. V Japonsku se při výrobě přidávají listy shiso (rostlina z čeledi hluchavkovitých). Zkusila jsem tři varianty 1) přidat listy mořské řasy dulse 2) list kopřivy 3) nepřidávat nic. Mirabelky se prosypou solí (cca 20% váhy ovoce) a nechají dostatečně dlouho (minimálně 6 týdnů) odležet. Ovoce samo pustí šťávu, voda se nepoužívá. Pak se přecedí, ocet se dá do lahví a mirabelky se nechají lehce zasušit a uskladní v zavřených lahvičkách. Mirabelky by neměly být úplně měkké, ale ani příliš nezralé - je třeba najít takové akorát :-) 4 255g mirabelek 800g soli 30g dulse řasa čerstvé listy kopřiv jsme naložili 8.8.2016 po dvou dnech jsme všechno ze sklenic přesypali do větší nádoby (lze použít kvašák na zelí) zatížili a uzavřeli po dvou měsících jsme vycedili 2 litry luxusního jakoumeocta a jakoumeboshi švestičky nechali 12 hodin zasušit (slunce nesvítilo, takže v sušičce), po zasušení bylo 2 500g švestiček.