kopřiva
divoká královna


Nejmocnější lokální bylina. Ozdravuje tělo na všech frontách. Je výborným zdrojem organicky vázaného železa. Používáme vrchní mladé lístky, které lze na zaštipovaných nebo kosených porostech sklízet od jara do podzimu. Lze také sbírat semena, která jsou skutečnou superpotravinou. Lístky lze marinovat nebo používat do zelených mixů, nebo do pesta.  Bolavé klouby můžeme pošlehat kopřivou a také je dobré před delším během pošlehat svaly na nohou - mnohem lepší než zahřívací sportovní gel... Tip - když lístky svinete do ruličky a požmouláte mezi prsty dají se jíst hned na místě i bez mixování a marinování. Už za časného jara, kdy vyrážejí mladé kopřivy ze země se oplatí myslet na další zimu a nasušit si je. Sušené kopřivy lze namlít na prášek a uložit v nádobkách z tmavého skla, nezaberou vám tak doma příliš místa. V zimě  můžete vlastnoručně vyrobený prášek přidávat do mixů.